maandag 16 juli 2012

Ook werknemer moet meewerken aan mediation
Bron: Arbeidsrechtfabriek | 09-07-2012 |

Een werknemer die om ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst vraagt, vangt bot. Hij had eerst moeten meewerken aan de geadviseerde mediation, vindt de rechter.
Een werknemer bij een hogeschool vraagt de kantonrechter om zijn arbeidsovereenkomst te ontbinden en vraagt daarbij een ontslagvergoeding van 146.000 (C=1,3). Na zijn burn-out is er een arbeidsconflict ontstaan over de re-integratie. En hij ziet de samenwerking met hogeschool nu niet meer zitten. De bedrijfsarts heeft mediation aangeraden maar na in het intakegesprek bleken de doelen zo ver uiteen te lopen dat de mediator afzag van het traject. De werknemer was gericht op beëindiging van de arbeidsrelatie en de werkgever wilde door met de re-integratie. Ondertussen had de bedrijfsarts een 2e spoor re-integratie geadviseerd; de man zou gaan re-integreren bij een andere werkgever.

De rechter verwacht in een situatie als deze dat de partijen in de eerste plaats aansturen op herstel van het vertrouwen. In plaats van daar aan mee te werken heeft de werknemer veel te snel aangestuurd op beëindiging van de arbeidsrelatie, vindt de rechter. Hij had moeten meewerken aan mediation om te bekijken of het vertrouwen nog hersteld kon worden. De verzoek tot ontbinding wijst de rechter dan ook af, ook omdat het de bedoeling is dat de werknemer uiteindelijk passend werk bij een andere werkgever gaat doen.Andere rechters over meewerken aan mediationIn de afgelopen anderhalf jaar hebben rechters zich regelmatig uitgesproken over de rol van werknemers en werkgevers bij mediation. Een rechter oordeelde dat tegenover de verplichting van de werkgever om het salaris door te betalen, van de werknemer gevraagd wordt dat hij meewerkt aan mediation als daarmee het arbeidsconflict kan worden opgelost (LJN BV5469).

Een andere rechter stelde dat als een werknemer weigert om mee te werken aan mediation dat belemmering of vertraging van het herstel is als mediation de aangewezen route is, het aannemelijk is dat mediation het herstel zal bevorderen en als van de werknemer in redelijkheid kan worden gevraagd om mee te werken aan mediation (LJN BV6626).

Tot slot ging een rechter uitgebreid in op de eisen van modern werkgever- en werknemerschap. Waarbij hij stelde dat er communicatie moet zijn, gericht op oplossingen, en mediation. Pas als dat niet blijkt te werken, staat de weg naar de rechter open (LJN BQ3318).
Meer weten over mediation?
Bel 0182-602570 of bereik ons via het contactformulier
Stichting De Nationale Mediator

Geen opmerkingen: