vrijdag 20 juli 2012

Echtscheiding, een conflict tussen gevoel en verstand

Scheiden is een zéér emotioneel proces. Dat was immers niet het doel toen jullie gingen trouwen. Samen heb je veel opgebouwd. Een huis, een gezin, bezittingen, een bedrijf een vriendenkring, maar ook een gezamenlijk verleden. Dat één van jullie, of julie beiden daar verandering in aanbrengen zet alles op zijn kop. Misschien voelt het wel alsof je hebt gefaald of dat je enorm boos bent en kunnen jullie alleen nog maar ruzie maken.  Om verder te kunnen is goede ondersteuning nodig. Iemand die jullie helpt met de emoties om te gaan die het nemen van rationele besluiten in de weg zitten. Iemand die dat helder en overzichtelijk begeleidt met respect voor jullie allebei, iemand die onpartijdig is.


Verandering van toekomst
Soms kijkt de één al vooruit, ziet al een andere toekomst en wil de oude situatie snel afronden. Maar de ander is nog niet in staat na te denken over wat dat allemaal inhoudt en wat die nieuwe toekomst gaat brengen. Die is de scheidingsmededeling van de ander nog aan het verwerken en kan nog niet in termen van een nieuwe toekomst nadenken. De mediator begeleidt jullie daarbij, door samen een tempo te vinden waarin de nieuwe situatie kan worden vormgegeven.

De mediator helpt jullie om meningen en feiten te scheiden en de belangen van jullie beiden op tafel te brengen. Een groot verschil betreft de vraag of jullie elkaar na de scheiding nooit meer hoeven te zien, of dat jullie elkaar nog nodig hebben vanwege kinderen, een bedrijf of andere gezamenlijke verplichtingen. Bedenk dus dat elke situatie specifiek is en om een ander type begeleiding en advies vraagt.
Convenant, kinderalimentatie, partneralimentatie,
Alimentatie is een bijdrage in de kosten van levensonderhoud. Het gaat om een geldbedrag dat je regelmatig krijgt of moet betalen. Je kunt alimentatie krijgen als je niet (helemaal) in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Je moet alimentatie betalen als je die verplichting hebt tegenover iemand die niet in haar of zijn eigen levensonderhoud kan voorzien, omdat zij of hij niet genoeg of helemaal geen inkomsten heeft.Er is een alimentatieplicht voor:
1. getrouwde en geregistreerde partners
2. ex-partners
3. ouders en kinderen

Wij helpen jullie afhankelijk van de situatie de juiste mediator te vinden, want niemand is overal in gespecialiseerd. Een scheiding is namelijk altijd maatwerk.
Hierover zullen jullie dus goede afspraken moeten maken, waarbij je rekening hebt te houden met wat de wet voorschrijft en wat jullie daarnaast zelf willen afspreken. Dat kun je vastleggen in een convenant dat bij de notaris of de rechter een executoriale titel kan krijgen. Dat betekent dat als één van jullie zich niet aan de afspraken houdt je die op basis van het convenant kan opeisen.
Scheiden is 'booming business' !
Als paddestoelen vliegen de bureautjes uit de grond, de zogenaamde 'scheidingsspecialisten'. Laten we duidelijk zijn, er zitten goede tussen, maar er gaat heel veel mis. Bedenk dat diverse TV programma's het idee geven dat de mediator of scheidingsspecialist alles weet en kan. In de echte wereld werkt dat niet zo.
Pas op voor totaalprijzen!
Je ziet de advertenties. "Een scheiding geheel geregeld voor 700 euro"
Meestal niet dus. Er komen vaak allerlei kosten bij die vooraf niet waren gecommuniceerd. Want wat kost de financieel adviseur of de makelaar die men inhuurt? Waren die kosten inclusief? Meestal niet. Heb je de vrijheid om zelf iemand uit te kiezen waar je vrtrouwen in hebt of zit je vast aan de persoon waar je het contract mee hebt afgesloten?
De Nationale Mediator, kent veel specialisten. Het voordeel is dat de mediator die jullie begeleidt kan terugvallen op de kennis van anderen, of tijdelijk iemand kan laten aanschuiven in het gesprek. Je blijft zo in contact met jullie vertrouwde mediator en hoeft niet steeds opnieuw je verhaal te vertellen als iemand bijvoorbeeld voor de cijfers 'aanschuift'.
Meer weten?

Kijk op de site van De Nationale Mediator, bel  0182-602570 of bereik ons via het contactformulier.

Geen opmerkingen: