donderdag 28 februari 2013

Zelfs de Heer houdt van mediation!


De afgelopen jaren verschijnen er regelmatig berichten van seksueel misbruik door geloofsdragers in de tweede helft van de vorige eeuw. Onlangs verscheen een bericht dat de Nederlandse katholieke kerk inmiddels al € 30miljoen aan schadevergoedingen aan melders bij het Meldpunt Seksueel Misbruik heeft overgemaakt. 
 
Vergeleken met andere landen schijnt dit nogal mee te vallen. Opvallend in deze zaak is het feit dat zowel de Vlaamse als Nederlandse katholieke kerkgenootschap in grote mate mediation inzetten om tot een schaderegeling te komen.
 
 Ervaringen met deze alternatieve vorm van slachtofferhulp en klachtenafhandeling blijken positief. In BelgiĆ« ontving onlangs een groep slachtoffers schadevergoedingen variĆ«rend  tussen € 5.000,- en € 35.000,-.
 
Los van de vraag op welke maatstaven je een emotioneel zwaar ingrijpend delict als seksueel misbruik binnen de kerk kunt meten, mogen we constateren dat mediation blijkbaar goed werkt als het gaat om dieprakende emotionele conflicten.
Zijn de partijen op voet van oorlog,  dan zal mediation niet werken, maar juist bij delicten uit een ver verleden kan mediation heel effectief werken. De mediator zal met de partijen eerst de vaak heftige emoties proberen een plek te geven. Zonder benoeming en excuus van de dader(s) kunnen de partijen geen stap vooruit zetten.  De mediator zal de diverse negatieve emoties door de slachtoffer laten benoemen en vooral proberen de andere kant bewust te laten worden van de emotionele schade die het delict hebben veroorzaakt. Is mediation dan een soort psychiatrische hulpverlening?
Tot een bepaalde hoogte wel.  Een mediation kan helend voor de geest werken.  Echter, op het moment dat die ervaringen ingrijpende invloed hebben op de persoonlijkheid zal de expertise van een echte therapeut ingeroepen moeten worden. Maar het simpele feit dat de slachtoffers gehoord worden, zal een weg naar een nieuwe toekomst mogelijk maken.  Het zorgt voor erkenning en als vervolgens de dader zijn verantwoordelijkheid neemt, spreekt dat het basis rechtsgevoel bij het slachtoffer aan. Het blijft natuurlijk wrang dat uitgerekend geloofsdragers, zeg maar de bemiddelaars van het eerste uur, zelf in de rol van daders zijn terechtgekomen.
We merken dat juist bij emotioneel gevoelige conflicten mediation erg effectief kan zijn. De slachtoffers blijven eigenaar van het conflict, maar kan door middel van bemiddeling naast een tastbare genoegdoening ook zijn geest schoon maken van een zware last en naar een verlichte toekomst kijken.
Wilt u weten of mediation ook in uw specifieke situatie een hulpzaam instrument is?
 
Kijk op de site www.denationalemediator.nl  of bel naar 0182-602570

Geen opmerkingen: