woensdag 23 november 2011

Wat kost mediation?


De Nationale Mediator werkt op basis van een uurtarief. Het is volgens het mediationreglement namelijk verboden om een 'totaalprijs' af te spreken.

Een mediator is net als een advocaat vaak hoog opgeleid en dus niet goedkoop. Het voordeel is echter dat jullie samen maar één mediator hoeven te betalen in plaats van twee advocaten en de kosten van de rechtbank. Mediation is in die zin bekeken dus goedkoper.

Elke mediator hanteert zijn of haar eigen tarief. In de regel staat dit vast, maar de mediators van De Nationale mediator zijn bereid per geval het tarief te bekijken en aan te passen aan jouw mogelijkheden. Soms helpen ze je helemaal gratis. Dit wordt Pro Deo genoemd. Ook is het mogelijk dat de rechtbank je een 'toevoeging' verstrekt, zeg maar een subsidie om een mediator te kunnen inhuren. Wij kunnen dat voor je uitzoeken.

Afhankelijk van de kennis en kwaliteiten van de mediator varieert het uurtarief tussen de €100,00 en €250,00 euro per uur excl. BTW. Wij kunnen ons voorstellen dat je op zoek wilt gaan naar de goedkoopste mediator, maar realiseer je dat een goede duurdere mediator vaak ook eerder klaar is en betere resultaten boekt! Goedkoop kan dus duurkoop zijn, zeker als je bijvoorbeeld in een arbeidsconflict zit en de mediator met name verstand van echtscheidingen heeft!

De Nationale Mediator zal je daarom altijd helpen een geschikte mediator te vinden waardoor jouw mediation zo goed en efficient mogelijk wordt begeleidt. Het uurtarief en eventuele andere kosten worden altijd in de mediationovereenkomst vastgelegd.

Pas dus op voor mediators die heel vriendelijk zijn en zeggen dat "jullie er wel uit komen".
Helaas bestaan die ook, want het woord 'mediator' is niet beschermd. Iedereen mag zich zo noemen, net als makelaars dat kunnen doen.
Mediators die voor een officiële organisatie werken moeten een examen doen en altijd blijven studeren. Zij zijn geregistreerd in een officieel register, bijvoorbeeld bij het Nederlands Mediation Instituut.  De Nationale Mediator werkt alleen met geregistreerde en gecertificeerde mediators.

Wil je meer weten?

Bel 0182-602570 of neem contact met ons.
Voor meer informatie kun je de website van De Nationale Mediator bezoeken.

Geen opmerkingen: