donderdag 3 november 2011

Mondsnoering Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten? Een analyse.


Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten is onopgevoed, een narcist van de bovenste plank en moet wel een enorm vervelend mens zijn? Als je het NOS filmpje bekijkt http://nos.nl/l/tcm:5-1096518/ waarin ze voorzitter Pauline Smeets letterlijk de mond wil snoeren, zou je dat wel denken. Maar is dat ook zo, of werd de stress voor deze nieuweling in het politieke landschap haar teveel, waardoor ze de voorzitter schoffeerde? En wat valt er te zeggen over het optreden van kamervoorzitter mevrouw Smeets?

In ieder geval zie je het publiek meteen reageren. Op Twitter, in Blogs en wordt het filmfragment van de NOS direct op allerlei sites overgenomen. Het moet blijkbaar uitzonderlijk gedrag zijn dat de Staatssecretaris laat zien. Voor de mondsnoering zie je het conflict al opbouwen. . . .  
De lichaamstaal van de Voorzitter begint duidelijke trekken van verveling te vertonen over  de presentatie van de Staatssecretaris. Zij maakt dan ook graag gebruik van de onrust in het publiek om weer vat op de zaak te krijgen. De actie die Veldhuijzen van Zanten dan uithaalt gaat aan alle normen en waarden voorbij. De Voorzitter is geschokt en zo ook de persoon naast haar die oogcontact met Veldhuijzen van Zanten zoekt om zijn afkeur te kunnen tonen. Als Smeets van de schok is bekomen doet zij wat ze moet doen. Ze gaat het conflict niet op emotionele gronden aan maar wijst de Staatssecretaris op de regels 'die hier gelden'. Op haar positie en op het gebruik via de voorzitter te spreken. Maar Veldhuijzen van Zanten legt zich er nog niet bij neer!Ze begint 'bekken te trekken' kijkt misplaatst de hemel in en zoekt steun bij de achterban in de zaal. Wellicht is ze zo gestressed dat ze de afkeuring in de zaal  niet eens op zichzelf kan betrekken en als steun voor zichzelf afleest, want waar haalt 'die voorzitter' het lef vandaan om haar te onderbreken!

Als ze het woord weer terugkrijgt gaat ze gewoon door. U wilt met 'voorzitter' aangesproken worden, dan zal ik dat doen ook! Waarna ze overduidelijk de voorzitter met 'voorzitter' aanspreekt en bedankt voor 'de interruptie' , al was ze een puber die er net op is gewezen haar plaats in de tram te moeten afstaan aan aan een oudere dame en deze vooral met U aan te spreken. En dit is nou een interessant punt. Normaal zal iemand na de tik op de neus even schrikken en zich herpakken of excuus maken. Veldhuijzen van Zanten blijft echter in haar eigen werkelijkheid zitten en dat is toch op zijn minst apart en wellicht zelfs narcistisch te noemen.

De staatssecretaris zegt nu de gang van zaken in het Kamerdebat te “betreuren” maar maakt nog steeds geen excuus. Reden voor het ministerie van Volksgezondheid om ook de situatie 'te duiden'. Ze maakte 'een gebaar' naar Smeets vanwege “haar gedrevenheid om de vragen van de Kamerleden te beantwoorden”.

'Gedrevenheid' lijkt daarmee de nieuwe escape in de politiek voor wat vroeger gewoon zéér onbeschoft gedrag werd genoemd?

Beter was geweest om ronduit toe te geven dat Veldhuijzen van Zanten vond dat Smeets nog moest worden opgevoed en eerst netjes had moeten vragen of de staatssecretaris onderbroken mocht worden.
Zij heeft natuurlijk niet voor niets de week van de opvoeding afgetrapt . Toch?Geen opmerkingen: