donderdag 13 oktober 2011

Robots lossen conflicten op door te zoeken naar extra informatie.


Foto: Thinkstock
Een Japanse wetenschapper heeft een systeem ontwikkeld waarmee een robot met al aanwezige informatie zelf concludeert wat nodig is om een opdracht uit te voeren, zo lezen wij op nu.nl  De extra informatie haalt de robot van internet af. Een robot waaraan bijvoorbeeld wordt gevraagd sojasaus op de eettafel te zetten, zou op internet kunnen leren wat sojasaus is en die kunnen vinden in de keuken.

Dat is het mooie van robots. Ze denken in één of nul, 'waar of niet waar'. Ze constateren objectief dat ze iets niet kunnen en zoeken naar informatie om het conflict dat  speelt op te lossen. Mensen doen vaak precies het tegenovergestelde. Conflict is emotie en emoties staan 'het handelen als robot' in de weg. Er moet een conflictoorzaak zijn aan te wijzen en dat is natuurlijk iemand anders dan jijzelf!  Toch ligt conflictoplossing héél dicht bij wat robots doen.

Namelijk precies dat wat aan het begin van dit artikel staat te lezen: 'uit al aanwezige informatie zelf concluderen wat nodig is en extra benodigde informatie zoeken'. Anders gezegd: 'luisteren en vragen stellen over ontbrekende informatie om zelf te concluderen wat nodig is '.
Om dit communicatieproces van luisteren naar elkaars belangen op gang te brengen, zal één van de partijen daar tijdens het conflict mee moeten beginnen om 'als voorbeeld' de ander met dat gedrag uit te nodigen het zelfde te doen, maar dat is uitermate moeilijk.

Vaak zie je dat conflict alleen maar escaleert omdat men zich op de 'aanval' van de ander verdedigt en de 'tegenaanval' inzet waarmee de escalatie van het conflict een feit is. Probeer dan maar eens uit de situatie te stappen en weer te luisteren, informatie te verzamelen en begrip op te brengen voor de ander. 
Mediators zijn specialisten om dat proces in gang te helpen zetten. Als gesprekscoach helpen ze de communicatie te herstellen zodat partijen weer zelf de controle krijgen in de oplossing en het niet langer hun emoties zijn die de strijd aanwakkeren.

Geen opmerkingen: