donderdag 19 september 2013

Wat kost mediation ?

Iedere mediator stelt zijn eigen tarief vast. Meestal is dat ongeveer 180 euro per uur (inclusief BTW). De partijen die een mediator inschakelen betalen samen de kosten. Meestal worden de kosten gelijk verdeeld, maar je kunt onderling natuurlijk tot een andere oplossing komen. (Bron: Raad voor de Rechtsbijstand)

Gemiddeld duurt een mediation tussen de 2 en 8 uur, verdeeld over een aantal gesprekken, zodat een mediation meestal tussen de 360 en 1200 euro kost. Vóór de mediation begint, maak je afspraken over de kosten en de verdeling daarvan. Wanneer een mediation mislukt, zult je de mediator toch moeten betalen.

In de praktijk is het al snel goedkoper een conflict via mediation op te lossen dan via de rechter.
Stichting De Nationale Mediator hanteert betere tarieven, omdat wij vinden dat mediation voor iedereen betaalbaar moet zijn.
Instaptarief
Anders dan de Nationale Mediator, hanteren sommige mediators hanteren een instaptarief. Het instaptarief van € 75,- per partij (exclusief BTW) geldt voor het eerste gesprek, met een maximum van twee uur. Daarna is het weer € 180,- per uur.


Bij De Nationale Mediator wordt een standaard tarief van € 95,- gehanteerd, waarvan een deel in het ProDeo fonds wordt gedoneerd. Met dit Fonds helpen we mensen die niet naar de rechter willen omdat ze niet willen escaleren, of niet kunnen vanwege de financiële positie.
Soms is mediation via De Nationale Mediator zelfs gratis.

Kijk voor meer informatie op: www.denationalemediator.nl

Kijk ook op de site van de Raad voor de Rechtsbijstand:
 
http://www.rvr.org/nl/subhome_rz/mediation/WKH,index.html

Geen opmerkingen: