zaterdag 17 november 2012

Voorkom conflict door het herkennen van leugensNiemand wil dat er tegen hem of haar gelogen wordt en toch doet iedereen het. Dat lijkt logisch te verantwoorden als je iemand niet wilt kwetsen. Of is het toch van belang te weten of je gesprekspartner de waarheid vertelt? [door: Jeroen Ketelaars]

Hoe weet je het en hoe zie je het?
Onze ouders leren ons dat je niet mag liegen en een ander moet vertrouwen. Maar ze vergeten de vaardigheden mee te geven om dat te kunnen checken. Zelf hebben ze het immers ook nooit geleerd. Wat hebben ze jou wel geleerd? Inderdaad... liegen! En daarom doen we het, soms wel meerdere malen per dag.
 “Wanneer alle mensen altijd de waarheid spraken, zou dat de hel op aarde betekenen”  [Jean Gabin]
 
Een leugentje om bestwil
We smeren onze relaties in met leugenolie. Maar als je dat geregeld doet, moet je jezelf de vraag eens stellen waarom je dat doet.  
 • Vermijd je de confrontatie?
 • Vlucht je voor de consequentie?
 • Ben je wel voldoende assertief?
 • Benader je de ander zoals jij ook benaderd wil worden?
Omdat iedereen die leugenolie gebruikt is het niet vreemd dat het vertrouwen vaak in wantrouwen en vervolgens conflict verandert.
Zij vraagt:“Heb ik een dikke kont in deze broek?”
Hij antwoordt: “Nee hoor.”
Zij reageert: “Dat zeg je wel, maar dat meen je niet!”
Hij schreeuwt: “Vraag het me dan niet!”
 
“Niet dat je tegen mij loog, maar dat ik je niet meer geloof heeft mij geschokt” [Nietzsche]
 

Herken conflictcommunicatie en zoek naar de belangen
Een conflict is zomaar geboren. Mensen focussen zich dan op details. Op elke slak wordt zout gelegd, elk woord afgewogen en geen detail wordt nog gemist. Maar helpt dat nu de wederzijdse belangen in beeld te brengen? De eigenlijke kwestie is of die dikke kont een signaal van een tekort aan zelfvertrouwen is of een test of hij haar nog wel mooi vindt. Is een relatie sterk genoeg om daar over te praten of wordt er gevlucht in ‘leugentjes’ om bestwil?
Zo werkt het ook in andere relaties, bijvoorbeeld op het werk. Wat staat er nu niet op papier en wat is er niet gezegd dat wel gezegd of geschreven had moeten worden? Vele vergaderingen of menige ondernemingsraden verspillen hier tijd en energie aan. Omdat we het niet weten stellen we onnodige vragen, krijgen charismatische mensen meer ruimte dan zou moeten en veranderen vergaderingen in het speelveld van vergadertijgers. Steeds sneller schakelen we een advocaat in voor de meest simpele zaken. Zaken die we best zelf hadden kunnen oplossen.
Niet iedereen is expert in conflicthantering, lichaamstaal en leugendetectie. Toch liggen signalen van liegen vaak zo voor het oprapen dat het lijkt alsof mensen ze gewoon niet willen zien.
 
5 tips over liegen waarop mensen zijn vergeten te vertrouwen
Mensen die liegen kijken je veel minder aan dan normaal. Ze kijken langs je omdat ze het gevoel hebben dat je in hun ziel kunt kijken en de waarheid kunt zien. Leugenaars zoeken onbewust naar een vluchtweg.

Als je van onderwerp verandert en je ziet dat iemand opgelucht raakt, let dan op. Komt de spanning terug als je het vorige onderwerp opnieuw aankaart? Grote kans dat daar dan de leugen zit.

Iemand die liegt staat er niet comfortabel bij. Een ontspannen persoon gebruikt ondersteunende lichaamstaal bij zijn verhaal. Verandert deze non-verbale communicatie bij een bepaald onderwerp? Kijk dan of bewegingen minder vloeiend of houterig worden en of de persoon zich ineens zichzelf verstopt door armen en benen over elkaar te doen.

Laat je niet het bos insturen. Een leugenaar wil steeds van onderwerp veranderen, want dan hoeft hij niet meer te liegen. Stel meer vragen over feiten en details. Zo loopt de leugenaar vanzelf tegen de lamp.

Leugenaars geven geen antwoord. Luister je dus wel goed? Antwoorden als: “Dat was het wel zo’n beetje” of “Om eerlijk te zijn” zijn verdacht. Wat is er dan meer dan ‘zo’n beetje’ en waarom zegt de persoon eerlijk te willen zijn? Waarover is hij dat niet dan?
 
“Een schadelijke waarheid is beter dan een nuttige leugen”
[Johannes van Dam]
 
Leugendetectie
Leugens herkennen vraagt om kennis en oefening, maar het zal je veel opleveren. Al is het alleen maar omdat de ander weet dat jij je verdiept in leugendetectie. Zo wordt er minder tegen je gelogen en neemt het conflictpotentieel af. Om de benodigde vaardigheden aan te leren zijn er boeken, workshops en cursussen over non-verbale communicatie en leugendetectie. Maak daar gebruik van en voorkom conflicten.
 
Enkele voordelen van leugendetectie op een rij
 • Het voorkomt teleurstellingen.
 • Door de vragen die je stelt word je serieus genomen.
 • Je wordt meer empathisch, omdat je beter naar zinnen en lichaamstaal luistert.
 • Je haalt meer én betere informatie boven tafel.
 • Je verleidt de ander tot het vertellen van de waarheid.
 • Je wordt assertief en je zelfvertrouwen neemt toe.
 • Je voorkomt conflict, door het gesprek op een juiste wijze aan te gaan.

Wil je meer weten, een afspraak met ons maken, of en training volgen?

Geen opmerkingen: